The 3 round of the UCI BMX Supercross series was held this weekend in Chula Vista, California. With practice on Thursday, timetrails on Friday and racing on Saturday we had 3 intensive days on fastest supercross track in the series. I had a disappointed qualifying but had a good shape in Saturdays night racing.

Chula Vista is a challenges track but fast en raceable as well so it`s cool to be here. The weather was great since we arrived in California and that gives you already a good mood. Thursdays practice went well, struggled a bit with the gate because of the slowness of it but at the end things went good.

The qualifying on Friday was in the evening so we should have the same conditions as Saturday night. My first lap was decent but not fast enough to managed myself in the top 32 and that means 1 more lap to qualify my self for the main event. Second lap was worse but fast enough to made it in the top 64 and mains event qualifying. Timetrail is not my favorite thing so I can’t wait to have the complete SX track at the OTC to practice on.

I raced my qualifying lap at 11pm so we arrived late in the hotel on Friday, not that much sleep before the big day in Chula Vista. I felt well in warm-up practice on Saturday en found the good moment on the gate, which gives me some confidence for the night show. It was pretty busy, a big crowd showed up in the lights of Chula Vista and that made this race a bit more special. Racing went well, got some good gates and finished 2-2-3 in my 1/8 finals. In quarter I had busy times on the track but finally I made it in the top 4 and qualified myself for the semi-final. The gate in semi was awesome, got a good snap and came in turn one as 4th. Was fighting in turn 2 with the Columbian and hooked my bar in his shirt and we crashed. End of racing for me today, had a good feeling whole night long but this how bmx racing can ends. Van Gorkom was the only dutchie in Final, het finshed 4th, Nic Long won the race in his backyard.

No hard feelings for Saturdays night racing so I`m looking forward to the race in Frejus. Next weekend race is on dutch Soil, round 4 of the nationals in Baarn is on the program.

———————————————————

In het Nederlands:

De 3e ronde van de UCI BMX Supercross series was dit weekend in Chula Vista, California. Met training op donderdag, timetrails op vrijdag en de wedstrijd op zaterdag hadden we 3 intensive dagen op de snelste supercross baan van de serie. Ik had een teleurgestelde kwalificatie maar was in goede vorm tijdens de wedstrijd.

Chula Vista is een uitdagende baan die snel en raceable is en dus is het altijd goed om hier te zijn. Het weer was goed vanaf het moment dat we aankwamen en dus was iedereen in een goede stemming. De donderdag training ging goed, ik kende wat problemen met het starthek aan het begin van de training maarr op het end ging het al een stuk beter.

De kwalificatie was op vrijdag avond en dus zouden we dezelfde omstandigheden hebben als de dag er na met de wedstrijd. Mijn eerste rondje was redelijk maar simpel weg niet snel genoeg en dus moest ik nog een keer rijden omdat ik niet bij de bete 32 zat. Mijn 2e rondje was slechter maar gelukkig bleef ik binnen de top 64 en plaatste me voor de wedstrijd op zondag. Tijdritten zijn niet mijn favorieten ding en ik kan dan ook niet wachten tot we een complete baan hebben op het OTC om op te trainen.

Mijn 2e kwalificatie rondje op vrijdag reed ik pas om 11 uur s` avonds en dus waren we laat in het hotel, weinig slaap dus voor de volgende dag. Ik voelde me goed tijdens de warming up op de baan en kreeg de snap aan het hek goed te pakken wat me zelfvertrouwen gaf voor de wedstrijd. Het was erg druk, veel publiek en een avond wedstrijd als deze zijn toch net wat specialer als normaal. De wedstrijd verliep goed, ik werd 2-2-3 in mijn 1/8 finales en ging door naar de kwart. In de kwart finale was het effe heel spannend maar wist me net te kwalificeren voor de halve finale. Ik had een super goede start in de halve en zat op plaats 4 toen ik in de 2e bocht bleef haken in het shirt van een columbiaan en samen ten val kwamen. Ende van de dag, ik had een goede gevoel voor vandaag maar ook zo kan een wedstrijd eindigen. Van Gorkom was de enige Nederlander in de finale, Nic Long won de wedstrijd in zijn achtertuin.

Ik heb geen slecht gevoel overgehouden aan de wedstrijd op zaterdag, ik kijk dan ook uit naar de laatste SX ronde in Frejus. Komend weekend staat de 4e ronde van de TopCompetitie op het programma in Baarn.